DOMINO - Služba pro lidi s duševním onemocněním

DOMINO je přátelským prostorem pro osoby s duševním onemocněním, které se se svým onemocněním dlouhodobě léčí. Poskytuje prostor pro sdílení starostí, pomáhá řešit problémy v sociální oblasti a nabízí řadu terapeutických aktivit, které si kladou za cíl přispět ke zlepšení duševního zdraví uživatelů. Nikdo zde není hodnocen, ani odsuzován. Potřebujete-li pomoci anebo jen nechcete být doma sami, můžete se na nás s důvěrou obrátit. Služba je poskytována zdarma.

mám zájem o tuto službu

Domino_sluníčko

Slečnu, která bude pro účely našeho příběhu vystupovat pod fiktivním jménem Berta, přivedl do Domina poprvé před rokem a čtvrt její strýček, se kterým má velmi dobré vztahy. Berta byla právě po propuštění z psychiatrické nemocnice v Písku. Před hospitalizací pracovala jako účetní na úřadě, kam se dostala po úspěšném absolvování vysoké školy ekonomické. Práce bylo hodně, ale Berta měla pocit, že vše zvládne. Avšak...

Avšak díky velké stresové zátěží začala mít po čase Berta psychické problémy, se kterými se začala léčit u psychiatra. Vždy aktivně sportovala, závodně hrála i florbal, takže byla zvyklá mít štíhlou postavu. Bohužel po předepsaných lécích hodně přibrala, což jejímu psychickému stavu také moc nepomohlo. Naštěstí nevysadila léky, jak by to v jejím případě někteří udělali, ale snažila se váhu snížit úpravou stravy a pohybem. Bertu také trápily velmi obtěžující myšlenky o tom, že je mrtvá. Několikrát během dne se musela přesvědčovat kontrolou tepu na krku, že žije. To ji na chvíli přineslo uspokojení. Tato obtěžující myšlenka se však po nějaké době opět vrátila a chování se opakovalo. Berta se často ptala i pracovníků, zda je živá. Za své otázky se styděla, připadala si kvůli nim hloupě, ale ujištění od ostatních, že žije, ji vždy uspokojilo.

Berta se chtěla co nejdříve vrátit do práce, a tak společně s pracovnicí Domina vymyslely, jak pracovat na zachování určitého denního režimu a obnově pracovních návyků. Do Domina chodila Berta každý den hned po otevření, účastnila se prakticky všech aktivit, které Domino nabízí a odcházela vždy až s koncem otevírací doby. Berta byla velmi ráda, že může do Domina docházet, necítila se díky tomu tolik sama. Mezitím přemýšlela nad svým zaměstnáním na úřadě, kam už se nechtěla vrátit, uvažovala nad změnou oboru. Po psychické stránce se cítila mnohem lépe a chtěla co nejdříve začít opět pracovat. Pracovnice Domina ji upozorňovaly, aby byla opatrná a s návratem do zaměstnání nespěchala, dala si načas a vracela se do pracovního procesu pomalu. Začala opět běhat a pohyb se tak stal její každodenní rutinou. Aktivně hledala různé brigády, nevzdávala se. Pracovnice Domina jí pomohly s úpravou životopisu a motivačních dopisů. Ošetřující lékařka jí pro začátek doporučila málo odpovědnou práci, nebo brigádu. Mezitím jí byl přiznán invalidní důchod 2. stupně, což Bertu velmi uklidnilo, protože byla alespoň částečně zajištěná.
Nakonec se Berta vrátila do práce na úřad. Pracovnice Domina pomohly Bertě se žádostí o úpravu pracovní doby, protože začít pracovat ze dne na den na osm hodin by mohlo přispět ke zhoršení současného Bertina stavu. Kolegové na její návrat do práce reagovali dobře, ale Berta se v zaměstnání necítila komfortně. Závodní lékař jí po pár týdnech nedoporučil vykonávat svěřenou práci, ačkoliv Berta měla pocit, že ji zvládá, a tak ze zaměstnání odešla. Od té doby vystřídala několik brigád. Po čase u Berty opět zesílilo nutkání sahat si na krk a přesvědčovat se, že je živá. Dokonce si začínala představovat, jaké to je být mrtvá. Začala docházet na individuální psychoterapii, která jí pomáhá naučit se s touto myšlenkou zacházet. Díky tomu, že o svém pocitu mluví, není už tak častý a Berta už se za něj tolik nestydí. V současné chvíli pracuje Berta v jedné firmě na zkrácený úvazek jako účetní. Našla si přítele, se kterým je velmi šťastná, a společně uvažují o založení rodiny. Psychiatrička jí začala snižovat léky a Berta si navýšila v práci úvazek na šest hodin denně. S Dominem je v pravidelném kontaktu, ve volném čase, když není s přítelem, nebo s přáteli, ráda přijde a povídá si s pracovnicemi, nebo se účastní právě probíhajících aktivit.

Provozní doba
PO 9.00–16.00
ÚT 9.00–16.00
ST 9.00–16.00 (aktivity mimo budovu Domina)