Aktivitou k lepší kondici i náladě

O projektu

Charita České Budějovice pokračuje v již rozběhlém projektu z let 2019 a 2020 a pokračujícím v roce 2021, 2022 a 2023, kde se nám začalo dařit oživovat život v zařízeních DZU Borek a Rudolfov, kde řízené aktivity pro cílovou skupinu většinou nebyly. Zároveň chceme propojovat komunitu seniorů v rámci obce a podařilo se nám v obou obcích navázat spolupráci přímo s obecním úřadem, jako vlastníkem zařízení.

Setkáváme se 1–2x měsíčně v každé lokalitě s řízenými aktivitami, které se mění (aktivity, trénování paměti a smyslů, dílny, hry). K dispozici máme v obou lokalitách prostory ke společenskému setkávání uvnitř i venku. Velmi oblíbenou aktivitou je v Domě se zvláštním určením Borek je cvičení Jógy pro seniory. Cvičení jógy je zde přizpůsobeno tzv. na míru a s přihlédnutím k věku je cvičeno na židli. Cvičí se 2x v týdnu.

Jednotlivá témata jsou prokládána setkáními, která jsou především o promluvě, zájmu o lidské příběhy a manuální činnosti. Vždy dochází ke zhodnocení aktivity z předešlého setkání a zároveň dáváme možnost naplánovat akci pro setkání příští, respektive možnost ovlivnit připravovaná témata vlastními dotazy a připomínkami, nápady a podněty.

Na foto je setkání s povidáním o putovní Svatojakubské cestě (špan. Santiago de compostela).

Projekt „Aktivitou k lepší kondici i náladě“ byl v roce 2022 podpořen z Dotačního programu Jihočeského kraje Podpora služeb nedefinovaných v zákoně 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve výši 75 000 Kč.

Projekt „Aktivitou k lepší kondici i náladě“ byl v roce 2022 dále podpořen Nadací Plné Vědomí ve výši 15 810 Kč.

Projekt „Aktivitou k lepší kondici i náladě“ byl v roce 2023 podpořen z Dotačního programu Jihočeského kraje Podpora služeb nedefinovaných v zákoně 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve výši 77 000 Kč.

Projekt Aktivitou k lepší kondici i náladě pro seniory